ian-dooley-407846-unsplash4.jpg

Tervetuloa Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:n verkkosivuille!

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry kokoaa yhteen aikuisia ihmisiä, joille yksi asia elämässä on selvää: lapsettomuus vapaasta tahdosta. Vapaaehtoisesti lapseton ei tarkoita lapsivihaa tai -kielteisyyttä. Vapaaehtoisesti lapseton, eli vela, haluaa elää elämänsä ilman omia lapsia ja näin ollen hänen elämäänsä sisältöä ja merkityksellisyyttä tuovat muut asiat. Yhdistys tukee ja edistää vapaaehtoisesti lapsettomien oikeuksia, tasa-arvoa ja asemaa, ja tarjoaa vertaistukea.

Keitä olemme?

Liity jäseneksi

Ota yhteyttä 

Seuraa meitä somessa!

facebook-icon_32x32.png  twitter-icon_32x32.png  instagram-icon_32x32.png


Ajankohtaista

 

14. - 15.3.2024 Terveisiä Helsingin yliopiston Etnologiapäiviltä

Vapaaehtoinen lapsettomuus oli esillä kahdenkin eri esitelmän verran, Nina Väkeväinen käsitteli sterilisaatiota otsikolla "Lääkärien ja potilaiden äänet vapaaehtoisesti lapsettomien henkilöiden sterilisaatioprosesseissa" ja Sirkka Komulaisen työ "Sivuutettuja ääniä? Velan "ääni" tutkimuksen kohteena" pureutui kysymykseen miten tutkia vapaaehtoista lapsettomuutta. Moniäänisyys ja äänettömyys terveyden ja hyvinvoinnin määrittelyssä -työryhmää koordinoivat Nina väkeväinen sekä Pilvi Hämeenaho Jyväskylän yliopistosta.

Hienoa, että vapaaehtoinen lapsettomuus näkyy akateemisessa tutkimuksessa!19.1.2022 TYÖELÄMÄKYSELYN TULOKSET

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:n teettämän työelämäkyselyn tulokset on nyt julkaistu. Löydät ne Mediatiedotteet-sivulta.

15.5.2020

KANNANOTTO: Vapaaehtoinen lapsettomuus ja mielensä muuttaminen

Tänä keväänä mediassa on näkynyt useampikin juttu koskien vapaaehtoista lapsettomuutta ja mielensä muuttamista. On käytetty mm. ilmaisua “entinen vela“ kertoen tarinoita, miten naisen mieli lastenhankinnasta onkin muuttunut yllätysraskauden tai uuden kumppanin myötä. Sinällään mielensä muuttamisessa asiassa kuin asiassa ei ole mitään pahaa, ja jokaisella on totta kai siihen täysi oikeus. Toivoisimme kuitenkin kiinnitettävän huomiota siihen, miten asiasta puhutaan.

Tietoisuus vapaaehtoisesta lapsettomuudesta ja ymmärrys sitä kohtaan on viime vuosina ilahduttavasti parantunut, mutta yhä liian moni vela kohtaa vähättelyä tai muuta negatiivista kommentointia. Yleisimmin kuultu heitto on edelleen: “Kyllä sinun mieli vielä muuttuu”. Jokainen tarina mielensä muuttaneista entisistä veloista ruokkii tätä vähättelyä, jos näitä tarinoita kerrotaan vahingollisella tavalla. On täysin eri asia sanoa “minäkin olin ennen vela, mutta mieli muuttui syystä X” kuin tehdä sellainen oivallus itsestään, että se oma identiteetti onkin loppujen lopuksi jokin muu. Ja juurikin tämä on meidän nähdäksemme oikeampi syy mielenmuutokseen. Henkilön identiteetti ei olekaan vela, vaan vanhempi.
Tämän myöntäminen ei vie pois henkilön aiempaa kokemusta ja elämää lapsettomana, mutta mikä tärkeintä, se ei vahingoita ketään. Vapaaehtoinen lapsettomuus ja velaus tulisi siis poistaa näistä tarinoista ja puhua ihan vain tavanomaisesta, aiempaan elämänvaiheeseen liittyneestä lapsettomuudesta. Näillä on suuri ja tärkeä merkitysero. Vapaaehtoisesti lapseton on sitä, mitä hän sanookin olevansa: vapaaehtoisesti lapseton. Lopullisesti. Siihen ei vaikuta kumppanin vaihdokset, vahinkoraskaudet, lähipiiristä tai yhteiskunnalta tulevat paineet. Niin kauan kuin saamme lukea juttuja entisistä veloista, saa se näyttämään vapaaehtoisen lapsettomuuden vain välivaiheena, josta jossain kohdin kasvetaan pois, ruokkien väheksyntää ja epätasa-arvoa sekä antaen lyömäaseita yhtä vähemmistöä vastaan. Toivoisimme tarkkuutta sekä sensitiivisyyttä sen suhteen, missä kohdin voidaan puhua vapaaehtoisesta lapsettomuudesta ja milloin ei.
 

22.2.2019
Tiedotus koskien jäsenyyttä, jäsenmaksua ja -etuja!

Yhdistyksen jäsen- ja tiliasiat ovat olleet tovin jäissä mm. tilinkäyttöoikeuksien siirron hitaudesta johtuen. Ei huolta, jokaisen maksu on kyllä tullut perille, emme vain ole päässeet niitä tarkistelemaan, ja näin vahvistamaan jäsenyyttä. Toinen epäkohta on ollut se, ettemme ole millään tavalla vahvistaneet jäsenyyttä teille, jäsenmaksun maksaneille. Pahoittelemme tätä. Olemme ottaneet opiksemme ja kehittäneet toimintaamme: jatkossa jäseneksi liittyminen sujuu kaikella tapaa soljuvammin.

Joten, nyt on tullut aika laittaa pystyyn tämän vuoden jäsenmaksujen keruu! Jos olet maksun jo suorittanut alkuvuodesta taikka viime vuoden lopulla marras- /joulukuussa, kattaa se automaattisesti jäsenyyden tälle vuodelle, ja tulet kohta puolin saamaan meiltä virallista jäsensähköpostia. Muussa tapauksessa jäsenmaksun voi suorittaa tilillemme kotisivuiltamme löytyvän informaation mukaisesti. Ellet halua liittyä jäseneksi, mutta haluat kuitenkin toimintaamme rahallisesti tukea, siihenkin on mahdollisuus. Informaatio tähänkin löytyy niin ikään kotisivuiltamme, sekä jäsenlomakkeen jälkeen, että yhdistyskuvauksestamme.

Kaikkien 31.3. mennessä jäseneksi liittyneiden tai meille lahjoitusta antaneiden kesken tullaan järjestämään kaksi hienoa kirja-arvontaa! Arvomme erikseen molemmat maaliskuussa ilmestyvät kotimaiset tietokirjat vapaaehtoisesta lapsettomuudesta, Anna-Sofia Niemisen & Niku Hoolin Aikuisten perheen sekä Heini Maksimaisen Vauvattomuusbuumin. Arvonnassa ovat mukana myös he, ketkä ovat suorittaneet jäsenmaksun tämän vuoden alussa tai viime vuoden lopulla. Arvonta suoritetaan 1.4. ja teokset laitetaan postiin samalla viikolla.

Jäsenmaksut ovat yhdistyksen ensisijainen tulonlähde ja ne menevät suoraan yhdistyksen hyväksi, jokaisen hallituksen jäsenen tai muun aktiivin tehdessä hommia vapaaehtoispohjalta. Jäsenmaksuilla ylläpidetään mm. yhdistyksen nettipalvelinta ja katetaan mahdollisia osallistumismaksuja erilaisiin tapahtumiin, joissa tehdä yhdistystä tunnetummaksi. Suuret kiitokset jokaiselle meitä jo tukeneelle sekä tuleville tukijoille!
 

1.2.2019
Sivuiltamme löytyy nyt entistä enemmän vertaistukitarinoita. Uutena osiona Aborttikokemukset, johon olemme keränneet positiivisia aborttikokemuksia, tasapainottamaan yleistä, varsin negatiivissävyistä aborttikeskustelua.

 

24.1.2019
Tervetuloa seuraamaan yhdistystä nyt myös Twitterissä ja Instagramissa! Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:lle on luotu uusi Twitter-tili sekä Instagram-tili

 

15.1.2019
Uusi vuosi on lähtenyt hyvin käyntiin! Uuden vuoden kunniaksi yhdistys päätti muokata logoaan ja visuaalista ilmettään. Yhdistyksen uuden logon symboliksi valikoitui sudenkorento, joka edustaa mm. vapautta, elämäniloa, keveyttä ja huolettomuutta. Logosta on olemassa muutamia erilaisia versioita eri käyttötarkoituksiin.

 

 

 

11.12.2018
Yhdistyksemme sai opetus- ja kulttuuriministeriöstä kutsun osallistua tekeillä olevaan valtakunnalliseen Lapsistrategia2040 -projektiin. Ensimmäinen ajatus meillä oli, että mitä annettavaa vapaaehtoisesti lapsettomilla muka tähän voisi olla. Mutta kun projektista hieman tarkemmin kyselimme, se alkoikin vaikuttaa mitä parhaimmalta mahdollisuudelta.

Strategiaa ei olla tekemässä virkamiesvoittoisesti suljetuissa kabineteissa, vaan aitojen kohtaamisten ja dialogien kautta. Siitä pyritään saamaan mahdollisimman inklusiivinen, ja siksi mukaan haluttiin myös niiden ääni, keiden arkielämään ne lapset eivät kuulu.

Yksi iso ongelma täällä Suomessa on erilaisten väestöryhmien eriytyneisyys. On toki täysin luonnollista, että samanmieliset hakeutuvat yhteen, mutta siinä piilee myös riskejä kaikenlaiselle syrjinnälle, vihapuheelle jne. Kun ei tiedetä mitään toisista, eletään (väärien) mielikuvien vallassa. Ja vain puhumallahan sitä tietoa voidaan tarjota.

Meillä oli projektin valmistelijan Marianne Heikkilän kanssa aivan ihana 2,5 tuntinen keskustelu. Hän oli aidosti kiinnostunut ja hyvällä tapaa utelias. Kerroimme millaista on olla vapaaehtoisesti lapseton Suomessa, sosiaalisen stigman ja yksilön itsemääräämisoikeutta rajusti loukkaavan sterilointilain ympäröidessä valintaamme. Epäkohtien rinnalla visioimme tulevaisuutta. Tämä yhdistyshän ei ole missään nimessä lapsia tai lapsiperheitä vastaan, vaan toivomme kaikella tapaa parempaa ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa – ja näissä talkoissa haluamme olla mukana!

 

10.12.2018
Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 7.12. Päätimme, että jatkossa tarjoamme alennetun jäsenmaksun työttömille, opiskelijoille sekä eläkeläisille. Jäsenhinnat ovat siis jatkossa seuraavat:
Perusjäsenyys: 20€/vuosi (puolisojäsen 10€)
Työttömät, opiskelijat sekä eläkeläiset: 10€/vuosi

Yhdistyksen uuden hallituksen kokoonpano:

Soile Rajamäki (puheenjohtaja)
Jenni Nurmi (hallituksen sihteeri)
Jade Aulos (hallituksen jäsen)
Laura Kakkonen (hallituksen jäsen)

 

24.5.2018
25. toukokuuta astuu voimaan EU:n säätämä GDPR (General Data Protection Regulation). Yhdistyksen jäsenten liittymisvaiheessa ilmoittamia tietoja käsitellään tämän säädöksen mukaisesti. Emme luovuta tietoja kolmansille osapuolille ja niitä käytetään vain yhdistystoiminnalle tarpeellisissa yhteyksissä (kuten yhdistyksen jäsenrekisterin ylläpito, sekä tiedottaminen). Mikäli sinulla on kysyttävää ilmoittamisi tietoihin liittyen tai tahdot tehdä niihin muutoksia, voit ottaa yhteyttä meihin sähköpostitse osoitteella vapaaehtoisestilapsettomatry@gmail.com.29.3.2018
Vapaaehtoisesti Lapsettomat Ry:n sivut ovat jälleen toiminnassa! Päivitämme sivuja jatkossa palvelemaan yhä paremmin yhdistyksen tarpeita. Otamme mielellämme palautetta vastaan! Jäseneksi voit liittyä joko sivujemme jäsenlomakkeella tai Facebookista löytyvien ohjeiden mukaan.