Mediatiedotteet

3.4.2013

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry vaatii sterilisaatioikärajan laskemista

Sterilisaation yleinen ikäraja on 30 vuotta, mikä on korkein itsemääräämisoikeutta rajoittava alaikäraja Suomen lainsäädännössä. Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry pitää ikärajaa kohtuuttoman korkeana ja vaatii sterilisaatioikärajan laskemista 25 ikävuoteen.

Sterilisaatiolaki on peräisin 1970-luvulta, ja sen uudistamista on viimeksi pohdittu vuonna 1985. Muissa Pohjoismaissa sterilisaation ikäraja on 25 vuotta.

Sterilisaation odotusaikana nainen ehtii käyttää hormonaalista ehkäisyä jopa 15 vuotta. Hormonaalisella ehkäisyllä on tunnettuja haittavaikutuksia terveyteen, ja se on myös suurehko kustannuserä. Hormonaaliseen ehkäisyyn liittyy sivuoireina mielialaongelmia, painonnousua ja seksuaalista haluttomuutta. Lisäksi ristiriitaisia tutkimustuloksia on saatu lisääntyneistä riskeistä valtimoveritulppien, laskimotukosten ja jopa sydänkohtausten ja aivohalvausten suhteen. Kaikille hormonaalinen ehkäisy ei sovi tai sitä ei haluta käyttää. Lääkärit eivät myöskään aina suhtaudu sterilisaatioaikeisiin myötämielisesti.

Vapaaehtoisen sterilisaation ikärajaa perustellaan sillä, että ihminen voi muuttaa mielensä myöhemmin. Vapaaehtoinen lapsettomuus on ajatus, joka syntyy useissa tapauksissa hyvin varhain ja pysyy läpi elämän. Tutkimusten mukaan sterilisaatiota katuvat ja sen purkua hakevat kaikkein vähiten juuri lapsettomat ihmiset. Purkuja tehdään Suomessa vuosittain muutamia kymmeniä, niistäkin suurin osa jo synnyttäneille.

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry pitää nykyistä sterilisaatiolakia holhoavana ja itsemääräämisoikeutta loukkaavana. Suomen lainsäädäntö sallii lähes minkä tahansa muun omaa kehoa koskevan toimenpiteen 18 vuotta täyttäneelle. Raskaudelle tai sen keskeyttämiselle ei ole olemassa alaikärajaa. Perheen ulkopuolisen adoption ikäraja on 25 vuotta. Täysi-ikäinen voi avioitua, mennä sukupuolenkorjausleikkaukseen, ottaa tatuointeja ja lävistyksiä sekä teettää kehoa pysyvästi muuttavia kirurgisia toimenpiteitä. Sterilisaatio ei ole mahdollista edes omalla vastuulla ja omin varoin maksettuna.

Sterilisaatioikärajaa alentamalla vähennetään myös osaltaan ei-toivottujen raskauksien ja raskaudenkeskeytyksien lukumäärää. Huolellisella haastattelulla ja arvioinnilla ennen toimenpidettä voidaan varmistua siitä, ettei kyseessä ole hetken mielijohde.

Kansanedustaja Anne Louhelainen (ps) on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministeriölle 19.3.2013:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_213_2013_p.shtml

Tukensa adressille on antanut myös mm. tanssija ja itsekin vapaaehtoisesti lapseton Susa Matson.

***

Virpi, 32, kertoo: ”Aloin syödä pillereitä ollessani 18-vuotias. Söin niitä kaksitoista vuotta putkeen ilman pidempiä taukoja. Aloin huolestua omasta hyvinvoinnistani, kun mietin millainen mahtaisin olla luomuna, ilman hormoneja. Havaitsin itse ja myös läheiseni havaitsivat ärtymykseni, joten lopetin pillerit tammikuussa 2010. Samaan aikaan päättyi myös parisuhteeni. Olin ilman pillereitä syksyyn 2011 asti ja voin todella hyvin. Menkat olivat melkein yhtä säännölliset kuin pillereillä ja maailma kirkastui muutenkin. Syksyllä 2011 kävin terveyskeskuksen lääkärillä pyytämässä lähetettä sairaalaan sterilisaatioon. Olin tuolloin 31-vuotias eli lain mukaan siis oikeutettu sterilisaatioon. Lääkäri oli asiallinen, mutta sairaalassa minut lytättiin täysin. Kaksi lääkäriä sanoi, ettei minun lapsia tarvitse tehdä, muttei minua sterilisoidakaan, ainakaan ennen kuin olen kokeillut hormonikierukkaa. Avopuolisoni oli tuolloin jo kuvioissa, mutta sanoin vielä olevani sinkku, koska emme tuolloin olleet vielä virallisesti yhdessä. Sairaalan lääkärit siis antoivat minulle kierukkareseptin ja itku silmässä lähdin sieltä pois. Suututti, että lain mukaan minulla olisi ollut oikeus sterilisaatioon, mutta en sitten kuitenkaan saanut sitä! Kilttinä ja maahan lyötynä kävin marraskuussa 2011 laitattamassa kierukan ja nyt 1,5 vuotta sen kanssa elämistä alkaa riittää: mahakivut, päänsärky, hiustenlähtö, finnit selässä ja sama ärtyneisyys kuin pillereillä. Olen parikymppisestä asti sanonut, että lapsia en tee. Puolisollani on onneksi kaksi kouluikäistä eikä hänkään halua lisää. Nyt olen siis 32-vuotias, syksyllä 33. On se kumma, jos tämän ikäisenä ei saa nainen itse päättää omasta kehostaan.”

***

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry on vuonna 2012 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys, jonka tarkoituksena on tukea ja edistää vapaaehtoisesti lapsettomien oikeuksia, tasa-arvoa ja asemaa. Lisäksi se tarjoaa vertaistukea ja pyrkii laajentamaan perinteistä perhekäsitystä.

Linkki adressiin: http://www.adressit.com/sterilisaation_ikarajaa_laskettavasterilisaatioasiassa_25_vuoteen

23.2.2013

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry mukana Nainen 2013 -messuilla!

Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry oli mukana näytteilleasettajana Nainen 2013 -messuilla Lahden Messukeskuksessa 9.-10.2.2013. Messuilla oli esillä erilaisia kauneuden, terveyden, hyvinvoinnin ja muodin toimijoita. Tapahtuma oli yhdistyksen historian ensimmäinen julkinen edustustilaisuus. Mukana edustamassa oli iso joukko vapaaehtoisia yhdistyksen jäseniä. Sekä lauantaille että sunnuntaille löytyi 5 messuedustajaa, joten osasto oli hyvin miehitettynä ”velalaisilla”. Uusi, hieno banderolli takasi yhdistyksen näkyvyyden.

Osastolla jaettiin karamelleja, yhdistyksen kyniä ja kortteja. Samalla toteutettiin kysely, jossa kysyttiin messuvierailta mielikuvia Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:stä. Vastauksia saatiin 82 kappaletta, joiden mukaan

 • 45 vastaajalla oli yhdistyksestä positiivinen mielikuva,
 • 26 ei osannut sanoa tai ei ollut mielikuvaa yhdistyksestä
 • 4 negatiivista ja
 • 7 tyhjää vastausta.

Kyselyyn vastanneet osallistuivat arvontaan, jonka palkintona oli messusponsoreidemme Flamingo Span lahjakortti ja Viking Linen risteilylahjakortti. Lisäksi arvottiin yhdistysaiheinen tavarapalkinto.

Runsaampaakin kiinnostusta yhdistystä kohtaan olisi voinut olla: toisaalta messuosastolle pysähtymään jääneiden kanssa oli erittäin rakentavia keskusteluja! Messuviikonlopun saldona yhdistykseen tuli joitakin uusia jäseniä.

Tunnelma paikan päällä oli hyvä ja siitä iso kiitos kaikille mukana olleille!


16.1.2013
Vapaaehtoisesti  Lapsettomat ry:n järjestämä valtakunnallinen Tunti  vanhukselle -kampanja keräsi lähes 250 osallistujaa. Lokakuun alusta  joulukuun loppuun kestäneellä kampanjalla yhdistys halusi muistuttaa  yksinäisten vanhusten elämänlaadun parantamisesta pienin, arkisin teoin.

Joulunalusaika innoitti mukaan tekemään konkreettisesti hyvää sekä  lahjoittamaan omaa aikaa ja läsnäoloa. Osallistujat vierailivat  vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja kotona niin tuttujen kuin  tuntemattomien vanhusten luona. Enimmäkseen kampanjaan osallistuvat  kävivät seurustelemassa vanhusten kanssa. Vanhuksille tarjottiin myös  mm. ulkoiluseuraa, vietiin ostoksille, luettiin lehtiä ja soitettiin  joululauluja. Osa osallistujista aikoo jatkaa hyvän palautteen  saanutta toimintaa myös kampanjan jälkeen.

Yhdistys aikoo järjestää kampanjan myös vuonna 2013.

Lisätietoja kampanjasta:
http://areena.yle.fi/tv/1747531/


14.9.2012
Tunti vanhukselle kampanja 1.10.-31.12.2012. Yhdistys haastaa myös yhdistyksen ulkopuoliset yksittäiset ihmiset sekä tahot mukaan kampanjaan.


9.9.2012
Vapaaehtoisesti lapsettomat ry:n kaikkien aikojen ensimmäinen syyskokous pidettiin Lahdessa 8.9.2012. Paikalla oli vajaa 30 vapaaehtoisesti lapsetonta henkilöä väliltä Karjaa-Kajaani. Läpikäytiin sääntömääräiset asiat ja suunniteltiin tulevaa toimintaa. Aktiivisimmat jäsenet palkittiin diplomein ja yhdistystuottein. Myös puheenjohtaja yllätettiin diplomilla ja kukilla. Kokouspäivä päätettiin illallisen merkeissä.

Tälle vuodelle yhdistys toteuttaa vielä kampanjan ”Tunti vanhukselle”.  Kampanjassa on tarkoitus jalkautua yksinäisten vanhusten luokse hoivakoteihin, palveluasuntoihin, vanhainkoteihin, sairaaloihin tai vanhusten omiin koteihin viettämään aikaa, keskustelemaan, lukemaan, avustamaan tms. vanhuksen kanssa. Myös yhdistyksen ulkopuoliset voivat kampanjaan lähteä mukaan. Kampanja ei maksa vastaanottajalleen mitään, vaan kyseessä on talkootyönä toteutettava vapaaehtoistyö. Kampanjasta tiedotetaan vielä erikseen ja lisätietoja saa puheenjohtajalta: puheenjohtaja(at)vapaaehtoisestilapsettomat.fi

Alla puheenjohtajan syyskokouksessa pitämä puhe lyhentämättömänä:

”Arvoisat velat,

kiitos, kun olette saapuneet Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:n kaikkien aikojen ensimmäiseen syyskokoukseen! Yhdistyshän nuijittiin perustetuksi 18.2.2012 Vantaalla ja Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi meidät 21.5.2012. Olemme Suomen ensimmäinen ja ainoa yhdistys vapaaehtoisesti lapsettomia varten.

Yhdistyksen olemassaoloa edelsi vuosikausien taistelut ja sanasodat velojen ja lapsellisten välillä erilaisilla keskustelufoorumeilla. Kun vajaa vuosi sitten selvitin, ovatko vapaaehtoisesti lapsettomat järjestäytyneet millään tavoin, huomasin, että  ainakin  jo 5 vuotta sitten velat ovat kyselleet ja kaipailleet itselleen yhdistystä. Vielä kun reipas porukka lähti touhuun mukaan, oli aika perustaa yhdistys vapaaehtoisesti lapsettomille.

Elämme vuotta 2012 ja siltikin kohtaamme aivan liikaa ennakkoluuloja ja epäasiallista suhtautumista vapaaehtoista lapsettomuuttamme kohtaan. Kuitenkin tilastojen valossa olemme varsin yleinen perhetyyppi 1-2-hengen talouksinemme. Meidät mielletään kypsymättömiksi, itsekkäiksi tai muuten vain mielenvikaisiksi ja ryhmänä kohtaamme hämmästyttävän vihamielistä suhtautumista, erityisesti ihmisiltä, joilla itsellään jälkikasvua on. Monet eivät uskalla kertoa velaudestaan esimerkiksi työpaikallaan leimautumisen tai syrjityksi tulemisen pelossa. Monet joutuvat tasapainoilemaan lähipiirin odotusten ja oman sisimpänsä kuuntelemisen välillä. Aina ei lähisukukaan ymmärrä vapaaehtoista lapsettomuutta ja velat saattavat tulla syrjityksi omassa perhepiirissään – esimerkiksi lapselliset sisarukset saattavat olla omien vanhempien silmissä arvokkaampia. Lisäksi yhteiskuntamme motto tuntuu olevan ”lapset ensin” ja kovin harvassa paikassa on huomioitu aikuisperhe. Kuitenkin väestöstämme n. 60% on aikuisperheitä.

Jokaisella meillä on omat syymme, miksi emme omia lapsia halua. Vähäisin syistä kuitenkin on lasten vihaaminen. Me emme elä elämäämme miettien, kuka meidät vanhana hoitaa tai kuka meidän jälkeemme verot maksaa. Elämme nykyhetkeä, jossa osa meistä hoitaa jonkun vanhempia työkseen, osa jonkun lapsia. Verot maksamme omalta kohdaltamme itse, samoin eläkkeemme. Porukassamme on ammattikasvattajia, -hoitajia ja muita lasten kanssa työkseen toimivia sekä monella meistä on sukulaislapsia, kummilapsia tai ystävien lapsia, joiden elämään kuulumme ja vaikutamme ja tällä tavoin jätämme itsestämme myös jälkipolville. Moni meistä itsestämmekin muistaa lapsuudestaan jonkun lapsettoman sedän, tädin tai pariskunnan ja heiltä saimme ihan käypäisiä elämänohjeita, neuvoja ja mieluisaa seuraa.

Tänä ensimmäisen toimintavuoden syksynä toteutamme kampanjan Tunti vanhukselle. Vanhusten yksinäisyys puhuttaa ja kuten olemme huomanneet: omien lasten olemassaolo ei takaa vanhuudenpäivinä sen paremmin hoitoa kuin seuraakaan. Laitoksissa on liian paljon yksinäisyydestä kärsiviä vanhuksia. Me vapaaehtoisesti lapsettomat haluamme kantaa kortemme kekoon ja näyttää samalla, että lähimmäisenrakkauteen ei tarvita sukulaisuussuhdetta. Aiomme käydä viettämässä aikaa, kenties vähän avustamassakin, yksinäisiä ikäihmisiä laitoksissa, palveluasunnoissa ja kotona. Toivomme, että panoksemme otetaan avoimin mielin vastaan.

Tulevaisuudessa toivomme, että julkisen keskustelun lisääntyessä asenteet veloja kohtaan muuttuvat suvaitsevammiksi. Toivomme myös, että yhä useampi vapaaehtoisesti lapseton löytää yhdistyksen, jossa tapaa muita veloja ja saa tällä tavoin vertaistukea. Käymme jatkuvasti keskusteluja keskenämme ja muun muassa näiden keskustelujen pohjalta tiedotamme itsestämme julkisuudessa, jotta ihmiset ikään kuin oppisivat tuntemaan meidät. Lisäksi harras toiveemme ja poliittinen tavoitteemme on saada sterilisaatioikää laskettua 25:een ikävuoteen. Tämä kaikki vaatii meiltä itseltämme rohkeutta, pitkäjänteisyyttä ja yhteen hiileen puhaltamista. Tarvitaan toimijoita ja tarvitaan lisää jäseniä. Tarvitaan näkyvyyttä ja asian eteenpäin viemistä.

Meidän ei tarvitse elää anteeksipyydellen olemassaoloamme eikä meidän täydy pelätä velauden paljastumista tai kaapista ulostuloa. Meidän täytyy voida sanoa ylpeästi, että olemme vapaaehtoisesti lapsettomia ja yhtä arvokkaita, kuin kuka tahansa muukin. Ihmisarvoa ei mitata jälkeläisten lukumäärällä, vaan se on jokaisella riippumatta siitä, mikä, kuka tai millainen hän on.

Olemme ilmoittaneet olemassaolomme ja kukaan ei voi sitä enää kieltää. Suuaukko on raivattu, nyt vain porukalla polkua tekemään ja ottamaan jalansija tässä yhteiskunnassa. Se, miten meidät jatkossa otetaan vastaan, riippuu meistä itsestämme. Toivon yhdistyksellemme ja sen jäsenille pitkää ikää ja paljon hyvien asioiden aikaansaamisia.”


22.8.2012

Suomen yksinelävät ry ja Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry yhdistävät voimiaan ja ovat koonneet listaa kuntavaaliehdokkaista, jotka ovat mm. yksinelävien ja lapsettomien ihmisten asialla. Listaa päivitetään tarpeen mukaan.

 • Tomi Flemming, SDP, Turku
 • Eira Kejonen, SKP, Turku
 • Jussi Suoverinaho, PS, Vantaa
 • Mira Tiirikainen, PS, Hollola
 • Ilkka Partanen, Kok, Kuopio
 • Raija Eeva, Kesk (sit), Turku
 • Tiina Lintunen, Vas, Helsinki
 • Heidi Veräjäntausta, Kok, Lahti
 • Tero Inha, SDP, Akaa

 

Copyright © 2017
Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry